Despre noi

Coordonator

Adina M. Moise, de profesie psiholog, pasionată de cercetarea și înțelegerea felului în care se petrece schimbarea individuală si socială.
Alte specializări în training, management proiecte, antreprenoriat social, design de permacultură.
Ajunge în contact cu permacultura și cu mișcarea Transition Towns în 2012 când se și implică în primul proiect de banca de semințe al Asociației România în Tranziție, în rol de curator de semințe.

In 2014 inițiază mișcarea Semințe Libere, dezvoltă proiectul și ține flacăra vie. Rezultate: peste 16.000 de membri ajung să fie implicați, zeci de evenimente „Semințe libere – Semințe de comunitate” organizate în cele mai importante orașe din România.

O vizită a lui Emil Platzer de la Arche Noah (AU) (Asociația Internațională a Salvatorilor de Semințe) aduce validare activitatilor deja dezvoltate de multi ani si astfel se naste parteneriatul de acum, cu scopul de a pune pe picioare în Romania o Bancă De Seminte dupa modelul ‘community seed bank’.

În prezent Adina este director de implementare, coordonator al Băncii de Semințe a Comunității Casa Semințelor.

Activ ca membru al Bancii, colectionar de seminte, gradinar rezident si designer de permacultura, comunicator, Emil Zorila.
Împreună cu Adina, Emil participă la coordonarea bunului mers al Băncii din 2021.

„Un iubitor al naturii și agricultor de mic copil (în grădina familiei). După o experiență de lucru de 10 ani într-o multinațională si o perioada de trai în afara țării, din 2017 m-am (re)intors la grădinarit. Dar cum? Practicând permacultura într-o grădina experimentală de 3.000 mp din sudul Teleormanului, cu rezultate pozitive și cu multe proiecte în lucru.

Pe lângă permacultură (și chiar dinainte să aflu de existența ei) sunt interesat de subiecte precum schimbările climatice, salvarea biodiversității, securitatea alimentară, hrană solidară, economia descreșterii și simplitatea voluntară. În ultimii 15 ani am fost voluntar sau partener în mai multe inițiative educative și practice în sfera activismului de mediu.

Toate aceste interese m-au adus invariabil la semințele libere și astfel m-am alăturat Adinei în proiectul ei de salvare a soiurilor tradiționale românești și semințelor vii în general”.

Alina Sfabu, Zână de grădină, cum spune ea, participă la multe dintre activitățile Băncii, de la comunicare la grădinarit, curățat sau catalogat semințele produse în grădina Băncii sau primite de la membri. Ne putem baza pe ea și pentru gătit mese delicioase, la atelierele sau întalnirile noastre. Este una dintre primele donatoare de semințe vechi păstrate în Bancă.

… alături de noi sunt mulți alți voluntari, prieteni, susținători, donatori de semințe, participanți la activitățile organizate de Banca de Semințe. Mulțumim muult tuturor!!!

Despre Asociatia Romania In Tranziție (ART)

Asociatia s-a nascut din pasiunea și energia Mișcarii de Tranziție. Termenul ‘tranzitie’ vine de la Transition Towns Network , o miscare internationala din care Romania in Tranzitie face parte, o retea de peste 2100 de initiative grass roots in mai mult de 40 de tari si e folosit in acest context indeosebi pentru ‘trecerea” de la o economie bazata pe petrol la una prietenoasa cu natura si mai responsabila fata de resursele ei.

ART este menita sa inspire, conecteze, incurajeze indivizi si comunitati pentru a crea acea lume mai verde, mai sustenabila si rezilienta.
Sub umbrela asociatiei s-au dezvoltat mai multe initiative de tranziție, una din cele mai cunoscute in Romania si care a dat nastere acestui proiect al Bancii de Seminte comunitare fiind miscarea Seminte Libere.
Mai multe despre mișcarea Transition Towns in Romania și despre Asociația România în Tranziție găsiți aici.